“Mijn tatoeages hebben vooral te maken met de transformatie die ik heb doorgemaakt.”

Als ze het lunchcafé waar we afgesproken hebben, komt binnenstappen, is excentriek niet het eerste waar je aan denkt. Een bescheiden make-up en haar donkere lange haar half opgestoken. Op het moment dat we de foto’s willen gaan maken, wordt duidelijk dat deze dame zich erg comfortabel in haar vel voelt. Zonder enige schroom verwisselt ze haar kleding voor de meegebrachte outfits. In het dagelijkse leven verzorgt ze in een overall de geiten op een melkgeitenbedrijf. In het weekend doet Gaby aan cosplay.

Gaby (36 jaar)
allround dierenverzorger

Gaby - Dierenverzorger met een draak en feniks

“Ik was als meisje al betoverd door de wereld van ridders, kastelen, elfen en faunen. Bij sommigen stopt dat als je ouder wordt. Bij mij niet. Toen ik hoorde van cosplay en dat er speciale festivals voor zijn, ben ik er een keer met een vriendin naar toe gegaan. Vanaf dat moment had ik de smaak te pakken. Hoe leuk is het om je te kunnen verkleden en uit te dossen als wie of je wat je maar wilt?

“Het is voor mij ook een soort statement naar de maatschappij: ik doe lekker wat ik zelf wil!”

Voor mij is het een creatieve uitlaatklep. Elk festival bedenk ik weer een nieuwe outfit. Het heeft niks te maken met een ander willen zijn. Hoewel je je in sommige outfits net een beetje anders voelt, ben ik onder de schmink en het kostuum gewoon mezelf. Ik acteer niet en doe me niet anders voor. Toch is het voor mij ook een soort statement naar de maatschappij: ik doe lekker wat ik zelf wil!

pumpsenplaatjes-dierenverzorger-met-fantasy-tatoeages04

Mijn eerste tatoeage was de draak op mijn bovenarm. Die past natuurlijk helemaal bij het fantasy-wereldje. Al mijn tatoeages zijn fantasy-gerelateerd, maar de andere hebben vooral te maken met de transformatie die ik heb doorgemaakt: mijn eigen kracht vinden. Op mijn heup staat ‘unbent, unbowed, unbroken’ met drie vlinders. Op mijn bovenbeen een draak en feniks die herrijzen uit de as.

Als kind was ik een slim en stevig meisje met een bril en behoorlijk onzeker. Kinderen zijn hard naar elkaar. Ik was dus heel erg op mezelf. Ook in het streng gelovige gezin waar ik opgroeide, voelde ik me niet op mijn plek. Ik kroop steeds verder in mijn schulp en ging me gothic kleden. Mijn ouders vonden het afschuwelijk. Zij dachten dat ik satanist geworden was. Terwijl ik gewoon een zwarte jurk aantrok omdat ik me daarin fijn voelde. Maar hoe konden ze dat weten? Want echt gepraat werd er niet thuis.

Daardoor is er lang tijd een breuk tussen ons geweest. Pas toen ik volwassen was, is het contact weer beter geworden. Ze accepteren nu wie ik ben en dat hun geloof niet dat van mij is. Ik hang geen geloof aan. Ze zien dat ik goed terecht gekomen ben. En ik weet nu dat ze zich zorgen over mij hebben gemaakt. Daar sta je als kind ook niet bij stil.

Omdat ik zo onzeker was, maakte ik ook niet de beste keuze in vriendjes. Een aantal jaar had ik een relatie die totaal scheef was. Hij bepaalde alles en als er iets niet goed ging, dan was het mijn schuld. Daar wordt je zelfvertrouwen niet beter van. Toch heb ik uiteindelijk de moed gehad om met hem te breken. Dat was een eerste stap. Pas toen ik opnieuw een relatie kreeg en mijn vriend zei dat ik iets aan mijn onzekerheid moest doen, ben ik in therapie gegaan en er echt mee aan de slag gegaan.

pumpsenplaatjes-dierenverzorger-met-fantasy-tatoeages03

Nu geniet ik van alle positieve aandacht die ik krijg. Ik doe waar ik zin in heb en wat ik leuk vindt. De mensen die ik op de festivals ontmoet, staan op dezelfde manier in het leven. Het gaat vooral om de gemoedelijke en relaxte sfeer en de fun van het verkleden. Voor mij en mijn vriend is zo’n dag echt even weg van de dagelijkse drukte. De telefoon gaat uit als we daar zijn en we duiken als het ware echt even onder.”

pump_icon

Hoe zit dat met jou? Herken jij je in Pumps & Plaatjes en wil je je verhaal met ons delen, reageer dan via contact.

Share