“Door de drukte in mijn hoofd ben ik bang om dingen te vergeten. Al mijn tatoeages zijn herinneringen en reminders.”

Glitter Dr. Martens onder een lieflijk zachtgeel jurkje, springerig haar, een arm vol armbandjes, twinkelende bruine ogen en een brede lach. Ze heeft iets kwetsbaars en innemends, maar ook iets ondeugends. Een spring-in-het-veld die nooit is opgegroeid. Ondanks of misschien juist door haar eigen worstelingen, helpt May-La nu jongeren hun weg te vinden. En ze hoopt eindelijk van haar Red Bull verslaving af te komen.

May-La (30 jaar)
sociaalpedagogisch begeleider

“In de brugklas begon ik energiedrankjes te drinken. Dat deed iedereen. Toen kon ik nog geen Red Bull betalen. Op een of andere manier werd ik er rustig van. Dat voelde fijn. Pas jaren later besefte ik dat dit komt doordat ik ADHD heb. De energiedrankjes hebben een averechts effect bij mij. Het werkt als een soort Ritalin. Het geeft me houvast. Ik drink acht tot tien blikjes op een dag. Ik weet dat het extreem slecht is.

Natuurlijk heb ik ook de bekende medicijnen gehad tegen mijn ADHD. Ritalin, Concerta, noem maar op. Maar daarvan vlak je zo af. Dat vond ik helemaal niet fijn. Dus nu slik ik geen medicijnen meer. Red Bull is mijn medicijn. En daar wil ik nu ook echt mee stoppen. Dat heb ik al twee keer eerder geprobeerd. Maar dit keer wil ik echt volhouden. Want behalve dat het zo ongezond is, kost het ook ontzettend veel geld. En ik wil graag op mezelf gaan wonen. Eindelijk.

Ik ben nu dertig en ik woon nog altijd bij mijn ouders. Naast ADHD heb ik een slaapstoornis en ben ik door chronische oorontsteking doof aan één kant. Als kind sliep ik al heel slecht. Dus nee, het komt niet door de Red Bull. Maar het zou zeker daarvoor ook beter zijn als ik ermee zou stoppen. Ik slaap maar drie tot vier uurtjes per nacht en val pas laat in slaap. ’s Morgens word ik daarom niet goed wakker. Het is dus fijn dat er iemand is die me wakker maakt zodat ik op tijd naar mijn werk kom.

“Uiteindelijk heb ik met behulp van de juiste coaching en begeleiding mijn leven op de rit gekregen. Met die ervaringen wil ik nu zelf jongeren helpen.”

Ik werk als sociaalpedagogisch begeleider en docent voor vluchtelingen en probleemjongeren. Door mijn ADHD heb ik lang geworsteld in mijn jeugd om mijn plek te vinden. Ik ben snel afgeleid, vind het lastig om contact te maken en reageer emotioneler dan een ander. Dat leidde vaak tot confrontaties. Ook twijfelde ik heel erg aan mezelf. Uiteindelijk heb ik met behulp van de juiste coaching en begeleiding mijn leven op de rit gekregen. Met die ervaringen wil ik nu zelf jongeren helpen.

MayLa- Sociaalpedagogisch begeleider met sterren

Ik heb een hele goede band met mijn ouders. Ze zijn er altijd voor mij en geven me alle ruimte. Ik groeide eigenlijk op als enig kind. Uit het vorige huwelijk van mijn moeder heb ik wel twee broers en een zus. Het leeftijdsverschil was echter zo groot, dat zij al hun eigen leven hadden. Ik scheel elf jaar met mijn jongste broer en zelfs achttien met mijn oudste broer. Doordat ik nog thuis woonde kon ik mijn geld aan reizen uitgeven. En aan Red Bull. Maar reizen is een gezondere uitlaatklep. Ik ben ze heel dankbaar dat ik al zo veel heb kunnen zien van de wereld: China, Vietnam, India, Nepal, Thailand, Sri Lanka, Cambodja, Maleisië, de Malediven, maar ook Slovenië, Engeland, Italië en Spanje.

Het is heel paradoxaal. Reizen stilt mijn honger naar nieuwe indrukken en ervaringen en geeft tegelijkertijd rust. Maar door de drukte in mijn hoofd ben ik altijd bang om dingen te vergeten. De meeste van mijn tatoeages zijn dan ook kleine herinneringen en reminders uit mijn leven. Chinese tekens vanwege mijn afkomst. Een wereldkaart. Een kompas uit Barcelona. Een diamant uit China. Een ‘fast forward’-teken uit Italië. De tekst ‘so it goes’ uit Engeland. De vier sterren op mijn onderarm waren er als eerste. Ik zette ze op mijn achttiende. Ze staan voor mijn broers, zus en ik en herinneren me eraan dat het leven en ik niet altijd vijf sterren hoeven te zijn.
pump_icon

Hoe zit dat met jou? Herken jij je in Pumps & Plaatjes en wil je je verhaal met ons delen, reageer dan via contact.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *